Sunday, September 17, 2006

Verpakking moet bio ...

...en de wetgever moet daar dringend voor zorgen !

Die biologisch afbreekbare verpakkingen bestaan al, dus waarop wacht men nog? Het wordt tijd dat de vervuiler niet meer incasseert, maar betaalt!

Voor meer info over bio-plastics zie bijv. http://www.biopack.be

"Bio-plastics ontstaan uit organisch materiaal zoals maïs, tarwe, … De verpakkingen komen dus voort uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en niet langer uit synthetische producten. Bovendien is het gebruik van hernieuwbare grondstoffen ook zeer interessant voor het verminderen van de CO2 uitstoot.
...
OK Biodregradable label

Biodegradatie kan zowel in de bodem als in water. Wanneer een product dit label bezit, dan is het in de bodem binnen 2 jaar voor 90% afgebroken.

OK Compost Home label

Producten die dit label dragen kunnen ook in compostvaten, -hopen of –bakken gecomposteerd worden. Indien het composteringsproces op de goede manier verloopt, vallen ze binnen de 4 maanden uiteen en biodegraderen ze bij 20°C in 6 maanden.

Beschermen de verpakkingen wel genoeg?

Verpakkingen van bio-polymeren bieden het product een bescherming die nagenoeg vergelijkbaar is met polyethyleen of polystyreen. Om deze eigenschappen verder te verbeteren wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van laminaten. Wanneer de benodigde barrière-eigenschappen (zuurstof en waterdamp) erg hoog moeten zijn, dan is het inzetten van bio-polymeren op dit moment nog geen optie. De verpakkingen gaan pas composteren als de daarvoor benodigde omstandigheden zich voordoen. De temperatuur en luchtvochtigheid moeten hoog zijn, en er moeten bepaalde bacteriën aanwezig zijn. Onder normale omstandigheden kunnen afbreekbare verpakkingen jaren meegaan, zonder uiteen te vallen."
No comments: