Wednesday, February 27, 2008

Menselijke impact op oceanen voor het eerst in kaart

In Het Belang van Limburg..


Het stukje over plastic willen we u niet onthouden:

Ook de meest afgelegen stukken oceaan hebben te kampen met menselijk zwerfafval. In het noorden van de Stille Oceaan bijvoorbeeld drijft ongeveer 100 miljoen ton plasticafval over een oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten. Het gaat om plastic zakken, flessen en visgerief en “de toestand wordt almaar erger”, zegt Bill Macdonald van de Algalite Marine Research Foundation in Californië.

De afvalvloot is te groot om op te ruimen en bovendien hebben heel wat algen en schaaldieren zich vastgeklampt aan het plastic. Sommige afvalslierten gaan tot honderd meter diepte, zo stelden de onderzoekers vast aan boord van hun door zonne-energie aangedreven onderzoeksschip Alguita.

Het plastic is gevaarlijk omdat zeedieren de deeltjes opeten of erin verstrikt raken. Omdat het niet biologisch afbreekbaar is, zal het nog vele honderden jaren in steeds kleinere deeltjes in de zee blijven rondzweven. “Op sommige verlaten stranden op Hawaii vinden we in zestig centimeter zand tot tachtig procent plasticdeeltjes”, zegt Macdonald.
Het hele artikel leest u hier

No comments: