Thursday, February 07, 2008

Plastic-ramp op TV en in HBVL

Gisteren in het journaal met een uitgebreid fragment (met de vermelding dat het plastic op de oceaanbodem lag, foei!!!), en serieuze commentaar van iemand van...ja, welke dienst was het alweer... sorry!
De plastic-ramp wordt eindelijk een beetje zichtbaar...

Ook vandaag in HBVL:
Datum : 07/02/2008
Titel : Drijvende plasticbergen in Oceaan
Oceanografen hebben twee gigantische drijvende afvalbergen ontdekt in de Stille Oceaan. De bergen bevatten zo’n 100 miljoen ton afval.

Het afval bestaat volgens wetenschappers uit plastic, gaande van legoblokjes en voetballen tot kapotte kajaks.

Het afval belandt via de stranden in zee,” weet Femke Nagel van Greenpeace.Larie Femke, het afval komt van overal, van stranden, door de wind en regen en rivieren meegevoerd, van stortplaatsen,...Er is gewoon geen ontsnappen aan, de oceaan wordt in een sneltreintempo gevuld“Op onze kleine Belgische en Nederlandse stranden wordt al enorm veel afval achtergelaten. Het achtergelaten afval op grote stranden als dat van Hawaï neemt gigantische proporties aan.” Het afval van de verschillende stranden komt samen op één of twee plaatsen in zee. “We hebben te maken met een zogenaamde trash vortex. Door de zeestromingen in de Stille Oceaan wordt het afval van overal naar dezelfde plaats in zee geloodst.”

Volgens Marc-Olivier Herman, campagnedirecteur van Greenpeace is het probleem niet nieuw. “De drijvende vuilnisbelten bestaan al langer maar niemand wil er iets aan doen. De onkosten voor het opruimen en voorkomen ervan liggen enorm hoog.
Dit afval is niet op te ruimen, Marc-Olivier. Het is overal, in elke zee, en elke oceaan. Alleen drijft het op sommige plekken samen; maar doen alsof er alleen daar een ecologische ramp bezig is, is huichelen. Plastic moet in de strafwet. Juridisch gezien is niemand verantwoordelijk voor de afvalberg omdat die zich in internationale wateren bevindt. Als niemand zijn verantwoordelijkheid neemt, zal het probleem blijven aanslepen en de berg alleen maar groter worden.”

No comments: