Friday, March 07, 2008

'The pacific garbage patch ' volgens Kersendief (uit DeMorgen)

Is Atlantis gevonden?

'Afvalcontinent' in Stille Oceaan groeit in beangstigend tempo
Oceanologen spreken erover als was het een monster


Een massa van plastic en ander afval die net onder de oppervlakte van de Stille Oceaan zweeft is 'al twee keer zo groot als de VS' en zal in de komende tien jaar nog verdubbelen. De waarschuwing komt van specialisten die door de enorme brij van rommel in de oceanen varen.

Jaarlijks sterven ruim een miljoen dieren omdat ze stukken plastic beschouwen als voedsel. Het uitdijende onderwatercontinent van afval is ook een spons voor giftige stoffen en 'dreigt de voedselketen te vervuilen.'
Zij die het afval bestuderen spreken erover als was het een monster. "Het beweegt zich ongecontroleerd voort en wordt steeds groter", zegt de Amerikaanse oceanograaf Curtis Ebbesmeyer, expert op vlak van zeedrift. Hij heeft het over 'the Great Pacific Garbage Patch'. Dat zijn in feite twee gigantische lappen van niet-afbreekbaar afval, een oostelijke en een westelijke, die net onder de oppervlakte van de Stille Oceaan zweven. Samen vormen ze het grootste stort ter wereld en de omvang ervan neemt met een rotvaart toe.


Toch blijft de onderzeese afvalberg grotendeels onzichtbaar. De twee enorme afvaleilanden van (voornamelijk) plastic liggen namelijk in een afgelegen gebied waar nauwelijks mensen komen. Toen zeiler Charles Moore in 1997 eerder toevallig terechtkwam in dat afgelegen noordelijke stuk van de Stille Oceaan, dat zich uitstrekt tussen Hawaï en Japan, dacht hij er een maagdelijke oceaanomgeving te ontdekken. Maar hij moest naar adem happen. "Een week lang zag ik overal afval en plastic, tot zover het oog reikte", getuigde hij. Van de weeromstuit werd de rijke zakenman milieuactivist.


Omdat nieuwe varianten plastic steeds minder afbreekbaar zijn en we er meer van gebruiken, raken alle zeeën er meer mee vervuild. In de Stille Oceaan groeit door een specifieke oceaanstroming de 'Trash Vortex' die Moore ontdekte aan tot het grootste stort ter wereld. De zachte maalstroom in dit gebied zuigt het afval uit de hele noordelijke rand van de Stille Oceaan aan en zorgt ervoor dat het samenklit en in dit enorme gebied blijft rondcirkelen.

Nog meer (droevige details) leest u op de blog van Fabian Spreeuwers

No comments: