Saturday, February 07, 2009

e-waste

Een sterk staaltje van wegwerpwaanzin kan u vanavond bekijken op Canvas bij Rudi Vrankx.

In een reportage van Jan van Holderbeke kan u zien wat er gebeurt met een (groot?) deel van onze electronisch afval: het wordt gedumpt in een derde-wereldland.

Rudi Daems (van Groen!) deed gisteren in Terzake en oproep tot het afschaffen van de recyclagetaks op electronische apparaten !! Een groene die zoiets zegt !?
Hij wil de verantwoordelijkheid voor het verwerken van het afval volledig bij de producent leggen !

Goed zo, Rudi Daems, maar doe het niet alleen voor electronica !
Ook voor gebruiksvoorwerpen, verpakkingen, flessen ...

Klik op de foto voor de site van Terzake, uitzending van 6 februari.
Eerste onderwerp is de e-wastereportage, de uitspraak van Rudi Daems op 9'55"


En het is altijd hetzelfde : de politiek reageert alleen op bewezen feiten (proficiat Jan Van Holderbeke en Rudy Daems):
Hier de reactie van minister Crevits, uit DeStandaard:

Crevits: 'Blijf naar containerpark gaan'

Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits roept op met afgedankte elektronische apparatuur naar het containerpark of de winkel te blijven gaan. Dat zegt ze in een reactie op de reportage over de Antwerpse haven als draaischijf voor elektronisch afval.

Bij Crevits gaat men ervan uit de trafiek waarover sprake is, afval is die onder het mom van tweedehandsgoederen wordt verscheept. Het zou niet gaan om elektronica-afval uit Vlaanderen. Daarvoor bestaat immers het Recupel-systeem, dat sterk is gecontroleerd.

Ze roept consumenten dan ook op met hun afgedankt materiaal naar containerparken en elektronica-winkels, die aangesloten zijn bij Recupel, te blijven gaan. 'Zo vermijd je dat het elders terechtkomt', aldus Crevits. De uitvoer naar derdewereldlanden van elektronica-afval is verboden, zo wijst men er nog op bij Crevits. Afvalmaatschappij OVAM geeft daar geen vergunningen voor.

Het vervoer van tweedehands-elektronicamateriaal, meer bepaald doorvoer vanuit het buitenland, is de bevoegdheid van de federale overheid. De Vlaamse milieu-inspectie is enkel bevoegd voor controle op de uitvoer van Vlaams afval. Niettemin zegt de minister geschokt te zijn door de feiten. Ze wil zeer snel de betrokken overheidsdiensten en sectoren samenroepen om de samenwerking te versterken zodat de controles efficiënt en effectief kunnen gebeuren.

Onze raad: stop-de-wegwerpwaanzin

No comments: