Sunday, May 24, 2009

Vissen naar afval (aflevering 3)

Zucht...
Schouppe is al niet slimmer als Landuyt in 2007.

Dit schrijft HBVL vandaag:

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe , die ook bevoegd is voor het Noordzeebeleid, wil dat vissers hun afval niet meer overboord gooien, maar sorteren. Hij gaat hiervoor een premie uitreiken.

Het actieplan heet 'Fishing for litter' en wil voorkomen dat vissers afval in de zee gooien. Volgens Schouppe moet zwerfvuil gesorteerd worden: "Zwerfvuil op zee is een stijgend probleem. Het begint stilaan de spuigaten uit te lopen. Dieren raken verstrikt in al dat vuil, wat de dood betekent voor talloze vissen en vogels." Daarom keert de staatssecretaris 10 euro uit per volle vuilniszak.

Er zou zo'n 600.000 kubieke meter zwerfafval in de Noordzee zitten.

( 10 euro per vuilniszak ! Mogen wij ook meedoen ? En hoelang zal het duren voordat de échte afvalfirma's hierop springen? Wegwerpwaanzin in het kwadraat )

Dus, als we het goed verstaan : Schouppe weet dat er een 'zwerfvuil'probleem is in de Noordzee...Da's stap 1. Zwerfvuil is wel een eufemisme voor 'structureel vuil', maar vooruit...het begin is gemaakt.

Dit is onze reactie op de site van HBVL:

Allez...zwerfvuil op zee...? En de vissers moeten dat oplossen ?
Verbied het produceren van zinloos afval ! Dát moet er gebeuren. Geef toe dat plastic een ecologische en historische vergissing is. Dán kan er iets gebeuren aan de anders onvermijdelijke milieuramp: een dikke plastic-soep die onze oceanen vult. stop-de-plasticwaanzin !

No comments: