Saturday, February 09, 2008

Een Hollander over de plastic-ramp:

Op www.uwsupermarkt.nl beschrijft Erik de plastic-ramp:

'Er bestaat daarentegen wel een gigantisch probleem dat waarneembaar is en direct te herleiden is tot de mens: Een enorm overschot aan plastic op onze aardbol. Waar de flessen die men gevuld meeneemt uit de supermarkt netjes weer terug gebracht kunnen worden tegen een bij de kassa te innen 'vergoeding', drijft er ergens op deze aardbol een 'vlek van plastic tasjes' die zo groot is als een gemiddeld continent! Terwijl we vrolijk onze in plastic ingepakte boodschapjes mee naar huis nemen in nog meer plastic dat bij de kassa te verkrijgen is voor een 'kleine vergoeding', sterven er elke dag dieren aan de gevolgen van verstikking. Dieren, zo moet u weten, zijn doorgaans niet zo best in staat om een mooi stuk plastic te onderscheiden van een smakelijk maaltje. Kunnen ze niet zoveel aan doen, is genetisch. Des te kleurrijker, des te verleidelijker. Het zijn net mensen. Maar niet alleen de plastic tasjes zijn een probleem. De binnenkort co2 neutrale hypoallergene appeltjes worden netjes ingepakt in plastic, teneinde ze een nog smakelijker aanzicht te verschaffen.

Plastic is aanwezig in de verpakking van vrijwel ieder produkt dat u vindt in de supermarkt en het zou daarom alleen al een enorme winst zijn wanneer supermarkten, maar voornamelijk fabrikanten, er eens voor zouden zorgen dat er in grote getale gebruik gemaakt gaat worden van biologisch afbreekbaar plastic. Normaal plastic heeft zo'n duizend jaar nodig om op natuurlijke wijze te worden opgenomen in het milieu. De plasticvlek van continentale afmetingen is daar echter niet mee geholpen. Vanwege de locatie waar zij zich bevindt -een nautisch no man's land- weigeren de regeringen dezes aard' ook maar enige verantwoordelijkheid in het opruimen van deze smeerboel. Het resultaat van deze enorme affiniteit met onze leefomgeving kunt u hieronder zien.

gyre.gif

Oftwel; hergebruik uw plastic tassen. Stop met het kopen van artikelen die onnodig meer verpakt zijn in plastic dan absoluut noodzakelijk en motiveer uw supermarkt om een simpel initiatief te starten: Laat ze een centrale plek bij de kassa's inrichten waar ieder haar gebruikte tassen kan afleveren én ophalen. Zo worden ze netjes hergebruikt tot het echt niet meer kan. Maar boven alles: Neem uw eigen tassen mee en laat u ze niet langer aansmeren in de supermarkt. De schildpadjes op hawaii zijn u bijzonder dankbaar.'

No comments: